"Een avontuur op modderige hellingen"

Onderstaand artikel is overgenomen uit De Gelderlander van 22 februari 2016, het artikel is geschreven door Pepijn van Dorsten

De mooiste trail van de wereld? Dat zal wel. De lopers van de Jutbergtrail werken zich gewoon in het zweet.  Deelnemers aan de Jutbergtrail vlak na de start. Terwijl de één helemaal gesloopt over de finish komt, zet de andere deelnemer van de Gelre Jutbergtrail in Dieren nog een stevige looppas in wanneer het eind in zicht komt.

"Ik heb dit jaar in ieder geval voor het eerst sneeuw gezien", zegt Tamara van Kleef uit Zoetermeer. Samen met Rob van der Valk heeft zij de 16,4 kilometer net achter de rug. "We hebben training gelopen voor de City- Pier-City over twee weken in Den Haag", zegt Van der Valk. "Daarom hebben we in tempo gewisseld en niet geprobeerd om zo snel mogelijk te lopen. Het is vlak bij de Posbank en voor ons wel een bekend gebied."

Beiden vonden het parcours zwaar door de combinatie van heuvels en waterplassen. Het was uitkijken om tijdens het lopen niet geblesseerd te raken. De Jutbergtrail is ze in ieder geval goed bevallen. "We denken er aan om volgend jaar hier een serieuze wedstrijd te lopen."

Ten opzichte van de eerste editie is het aantal deelnemers van de Jutbergloop verdubbeld. Er deden vijfhonderd sportievelingen mee. Dat er zoveel mensen zich hebben ingeschreven, komt volgens organisator Robert Vermeer vanwege de aandacht die de trail in het blad Runnersworld kreeg.

"De Jutbergtrail werd als de mooiste trail ter wereld omschreven", zegt Vermeer trots. "Vooral omdat je in dit jaargetijde allerlei weersomstandigheden kan verwachten en het parcours afwisselend is. Genieten is vandaag vooral belangrijk."

Door de sneeuw en vele regen van de afgelopen week lag er veel modder op het parcours, waardoor er veel van de deelnemers verlangd werdt. Tegenvaller was wel dat de organisatie onder druk van Natuurmonumenten noodgedwongen de Zevenheuvelen uit het parcours moest halen. Volgens Vermeer één van de mooiste gedeeltes.

Voor Ellen uit Eindhoven was het pas de tweede keer dat ze meedeed aan een trail. "Dit was erg pittig. Ik zit er nu ook helemaal doorheen. Zonder de steun van mijn vriend Reinier had ik het vandaag niet gered."

Ellen en Reinier liepen samen met de ervaren traillopers Dorie en Johan in een groep samen. "Trail is een avontuur en geen wedstrijd", zegt Johan. "Daarom is het leuk om samen te lopen." Volgens Dorie was het parcours vooral zwaar door de lange stijgende trajecten. "In Limburg hebben we ook heuvels, maar die parcoursen zijn korter." Voor het vermoeide viertal wacht in de kantine een kop erwtensoep en voor de liefhebbers een trailbiertje.